Case Study: Cinema RTL


Audio XL, HTC International & Output Professional audio, video & lighting

Inleiding
15 jaar lang werd het entertainment-, lifestyle-, royalty- en crimenieuws door RTL Boule-
vard vanuit RTL in Hilversum gebracht. Hier kwam in 2016 verandering in, het programma
vertrok naar het Leidseplein in Amsterdam. Hierdoor kwam één van de meest prominente studio’s in het RTL gebouw vrij, wat gelegen is direct bij de hoofdingang. RTL moest op zoek naar een nieuwe bestemming voor de ruimte.

Bioscoopruimte
RTL bleek behoefte te hebben aan een ruimte waar zij viewings voor pers en sponsors en interne viewings konden hosten. ‘’De cinema moest primair bedoeld zijn voor het bekijk-
en, beluisteren en ervaren van (nieuwe RTL-) programma’s op een 16:9 formaat bioscoopscherm met “bioscoop geluid”
, aldus Jeroen Marré, Manager Facility Mana-
gement bij RTL. “Ook moest de ruimte geschikt zijn voor het geven van presentaties
en workshops.”

RTL-cinema-CDi

Beleving
De ruimte moest op alle manieren het echte bioscoopgevoel overbrengen, de belevings-
waarde moest groot zijn. Er was vanaf het begin een voorkeur voor JBL. De keuze voor de uiteindelijke oplossing is in samenwerking met HTC International, Output en Audio XL tot stand gekomen. ‘’JBL is natuurlijk een erg bekend merk dat een no nonsens en zeer degelijke uitstraling heeft’’, aldus de Marré. ‘’Het systeem waarvoor we gekozen hebben, levert in alle opzichten een echte bioscoop ervaring en is bovendien bijzonder betaalbaar”.

rtl cinema screen
De oplossing
De screening room is uitgerust met een 5.1 ScreenArray™ Cinema systeem van JBL Professional. Ondanks de beperkte ruimte is het gelukt de JBL 3722 voor Links, Center en Rechts te kunnen installeren.

De JBL 3722 is een krachtige 2-weg dual 15”inch luidspreker en bereikt met zijn brede en asymmetrische (90⁰ horizontaal en 20⁰/30⁰ verticaal) afstralingshoek elke stoel in de ruimte en is zeer geschikt voor de reproductie van hedendaagse digitale soundtracks.

Voor de surround kanalen is in deze oplossing gekozen voor de JBL 8320 die ondanks zijn compacte formaat veel vermogen biedt en vrij ver in het laag doorgaat. De echte lage tonen komen van één enkele JBL 4645, een highpower 18”inch bassreflex subwoofer.

De versterking komt van de Crown DSi versterkers, waar DSi staat voor Digital Screen Series. Ontworpen voor cinema toepassingen, met de onboard DSP en de aanwezige presets voor de JBL Professional Cinema luidsprekers zijn de DSi versterkers een logische keuze.

Marré geeft aan: ‘’De ruimte moest echt een bioscoopgevoel opwekken en daar moest het geluidssysteem bij aansluiten’’. Om dit te bewerkstelligen en gezien de ruimte is er gekozen voor een 5.1 systeem. De beperkte ruimte moest geen belemmering zijn om de (front)luidsprekers uit het zicht te houden. De L-C-R frontluidsprekers zijn achter het geperforeerde scherm geplaats en de subwoofer is onopvallend in de wand ingebouwd.

RTL Cinema

Realisatie

De uitvoering van het project lag in handen van HTC International. Marré vertelt: ‘’HTC International is al geruime tijd onze vaste partner voor infrastructuur en beeld en geluid. Er wordt momenteel veel verbouwd bij ons en het is prettig werken met hen..’’

Hoewel de ruimte voor meerdere doeleinden wordt gebruikt en er grote verscheidenheid is in de af te spelen producties, wilde RTL niet dat er bij het starten van het systeem eerst menu’s moesten worden doorlopen om het klankbeeld te bepalen. De afregeling werd verzorgd door Output. ‘’Een echte expert is alles af komen regelen, hij is bijna een dag bezig geweest en ging voor perfectie’’, aldus Marré. Output heeft de luidsprekers, versterkers en het systeem zo getuned dat met één instelling voor eq, crossover en dynamics een generiek klankbeeld kon worden gemaakt dat in alle voorkomende situaties goed dienst doet.

Het mediasysteem zelf is eenvoudig in gebruik en er kan eenvoudig een draadloze microfoon op worden aangesloten voor presentaties.

Het eindresultaat
Het is een prachtige ruimte geworden, een echte eyecatcher direct bij de hoofdingang bij RTL. Jeroen Marré vertelt, ‘Het eindresultaat is geweldig en één om trots op te zijn. Op het hele Mediapark is er geen cinema van éénzelfde kwaliteit. Een echt visitekaartje voor RTL. Iedereen die het pand binnenkomt ziet als eerst de cinema’’.

inkom-cinema_rtl


                          
 

Details

• JBL 3722
• JBL 8320
• JBL 4645
• Crown DCi

< Vorige

Nieuwsbrief

België

+32 (0)13 670 890

sales@audioxl.be

Nederland

+31 (0)30 264 4 090

info@audioxl.nl