P vd Hoogenband Eindhoven


Pieter van den Hoogenband zwemstadion ı JBL VRX series

In februari 2018 werd door het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion een compleet nieuw geluidssysteem in gebruik genomen. De installatie staat in het teken van een algehele verbetering van de geluidskwaliteit in het Eindhovense zwembad.

Het zwemstadion (geopend in 2006) is onderdeel van misschien wel de meest innovatieve zwemcentra ter wereld. Het 50-meter wedstrijdbad beschikt over maar liefst tien banen en is o.a. geschikt voor internationale wedstrijden.
De tribune telt drieduizend zitplaatsen.

Heuvelman project - Pieter van Hoogenband zwemstadion

Oud systeem

In 2006 werd bij de bouw van het stadion een eerste geluidssysteem ingericht. Het systeem fungeerde voldoende als omroep- en ontruimingsinstallatie maar kwam te kort op vlak van beleving, zowel voor de toeschouwer als voor de zwemmer. Het was moeilijk om de microfoonspreker te verstaan en de muziek kwam niet tot haar recht.

Het ligt voor de hand dat verstaanbaarheid en een goede akoestiek bijdragen aan de deelname van toeschouwers aan een evenement en de sfeer en dynamiek in een stadion.

Met een goed afgestelde geluidsinstallatie neemt de beleving en sfeer in een stadion toe. Bij grote internationale evenementen zoals openingsceremonies
moet geluid een grote impact kunnen hebben.

Het gebrek aan vermogen, kwaliteit, flexibiliteit en efficiëntie van het oude systeem dwong de eigenaar uiteindelijk om op zoek te gaan naar een nieuwe oplossing. Heuvelman Sound and Vision werd hiervoor aangeschreven.

Uitdaging

De opdracht was duidelijk: het aanpassen, verbeteren en indien nodig vervangen van de bestaande geluidinstallatie.

Concreet betekende dit dat er een nieuw en compact luidsprekersysteem opgehangen moest worden welke een hoogwaardig, krachtig en homogeen geluid kon projecteren naar het publiek op de tribunes, de zwemmers in het bad en de officials in het bad en op de perrons.

Een belangrijk en niet te onderschatten aspect in dit project was de akoestiek. Een zwemhal is met zijn talrijke harde oppervlaktes een echte galmkamer. Simpelweg het geluidsvolume verhogen zou talloze ongewenste reflecties veroorzaken ten nadele van de verstaanbaarheid en kwaliteit van het geluid.

 Heuvelman project - Pieter van Hoogenband zwemstadion doorsnede

 

Snel kwam men tot de vaststelling dat men heel zuinig met akoestische energie zou moeten omgaan of beter gezegd: Het juiste vermogen op de juist plaats op het juiste moment moest aanbieden. Het vermijden van overbodige geluids-
bronnen of reflecties en een letterlijk gerichte aanpak zou essentieel worden.

Oplossing

Na een voorstudie kwam men tot een bijna horizontaal gevlogen line-array oplossing bestaande uit acht clusters opgehangen aan het dak van het stadion.

Line-arrays bundelen het geluid en projecteren dit meer gecontroleerd dan traditionele luidsprekers. En ze kunnen behoorlijk wat vermogen aan.
Dit was nodig om de afstand tussen het publiek en het hoge dak van het zwemstadion te overbruggen.

Maar dit was niet de enige parameter waarmee men rekening moest houden.

De totale afstand tussen verschillende zones (tribune, perrons, zwembad) was van die grootte dat men een line-array systeem moest vinden met een grote verticale spreidingshoek zonder verlies van gelijke afstraling.

Daarbij was men ook afhankelijk van de draagkrachtlimiet van de dakconstructie waardoor het gewicht van de afzonderlijke clusters beperkt moest zijn.

Na uitgebreide testen en een demonstratie werd na advies en samenspraak gekozen voor een JBL VRX 900 Systeem. De JBL VRX array heeft een constante kromming en heeft de ideale spreidingshoek voor de toepassing. Acht clusters van telkens acht VRX932LA-1 kasten werden door Heuvelman aan het dak gehangen en minutieus afgesteld in samenwerking met Audio XL.

Het geheel wordt gevoed door een aantal 8 x 4 kanaals 2400 watt DCI-versterkers van Crown die audio digitaal, via een BSS Blu-link netwerk ontvangt. De volledige audiorouting van bron tot versterker gebeurt digitaal via Dante en Blu-link.

De BSS BLU 806 processor vormt het hart van het systeem en brengt Dante en Blu-link samen. Naast audioprocessing zorgt deze processor voor de controle van de verschillende zones en kan men verschillende scènes en presets oproepen afhankelijk van het type evenement dat plaatsvindt. Het oproepen van scènes gebeurt d.m.v. een AMX-systeem welke naadloos samenwerkt met de BLU 806.

Zo gaat men ten allen tijde zuinig om met de energie (zowel akoestisch als elektrisch) die in de hal wordt losgelaten en beperkt men de reflecties tot een minimum.

De bronnen zijn mobiele sets die via diverse aansluitpunten in de hal aan het Dante audionetwerk kunnen worden gekoppeld. Met de keuze om in een digitale audionetwerk omgeving te werken, geniet men van een maximale flexibiliteit en audiokwaliteit.

 Heuvelman project - Pieter van Hoogenband zwemstadionbinnen

Resultaat

“Dankzij onze nieuwe geluidsinstallatie hebben wij naast topevenementen nu het geluid dat daarbij past! Onze zwemevenementen krijgen hierdoor de impuls die het verdient en stuwen de entourage naar een hoger niveau!” zegt Jos van Gennip, adviseur bij de afdeling Sport Gemeente Eindhoven.

Men spreekt over buitengewone prestaties, flexibiliteit, helder geluid en een efficiënte bediening. Het is een prachtig project van Heuvelman Sound and Vision geworden waar we allen trots op mogen zijn. En het Pieter van den Hoogenband zwemstadion mag zich voortaan ook een nog indrukwekkendere referentie noemen op het vlak van sportbeleving.

 

Details

• JBL VRX932LA1
• Crown DCi series
• BSS BLU 806
Nieuwsbrief

België

+32 (0)13 670 890

sales@audioxl.be

Nederland

+31 (0)30 264 4 090

info@audioxl.nl