PE Sound & Light


“Harman House” tussen de kassen van het Westland

Aad van Hoeven werkte begin ’90-er jaren gewoon nog fulltime voor een baas, toen hij in weekenden het geluid en licht begon te verzorgen voor lokale feesten en partijen. Een klassiek voorbeeld van hoe veel hedendaagse professionele verhuurbedrijven hun activiteiten zijn begonnen.
Aad zegt: ‘’Vrijdagnamiddag als een haas uit je werk naar de opslag en dan tot en met zondag sjouwen en buffelen met speakers en versterkers. En op maan-
dagmorgen natuurlijk weer op tijd op kantoor, ha ha. In het weekend een “vent” en op maandagmorgen aan je “end””

“In die periode verdiende je vrij snel een aardige cent en kocht ik aan de lopende band spullen. Je kocht je spullen toen bij Saris in de buurt van Rotterdam en die adviseerden je wat je het best kon kopen. Internet bestond nog niet dus deed je je ervaring op door het zelf te gaan gebruiken.
Enfin, je begint met bepaalde merk
en te werken en je ontdekt al vrij snel wat de tekortkomingen zijn van bepaalde merken. Je gaat op zoek naar beter materiaal dat vooral ook héél moest blijven. Luidsprekers en versterkers die na elk feestje kapot in de schuur komen te staan en wachten op reparatie, verdienen geen geld voor je”.

Aad’s eerste kennismaking met merken van Harman Pro is wanneer hij op zoek is naar een nieuwe grotere mixer. In 1998 mocht hij bij de toenmalige importeur een Soundcraft K3 (modulaire analoge 8-bus mixer) kopen.

“Ongelofelijk, wat een sound en er gebeurd écht iets als je aan de EQ draait en je had ook eindelijk voldoende headroom. Destijds kostte zo’n mixer echt een vermogen. Een rib uit je lijf dus. Maar je werd plotseling voor vol aangezien en je kon nu de betere opdrachten aannemen en meer geld verdienen”
.

En zo was het nog maar een kleine stap naar het volgende Harman Pro merk, namelijk de luidsprekers van JBL Professional, want die kwamen bij dezelfde importeur vandaan. PE Sound & Light, toen nog gevestigd in De Lier kocht in 2004 in het nabij gelegen Maasdijk als eerste ondernemer een kavel op het gloednieuwe bedrijventerrein Honderdland langs rijksweg A20. En in 2005 opende Aad zijn nieuwe ruime bedrijfspand, waar hij nu nog altijd is gevestigd. Tijd om de planten in zijn kantoor water te geven heeft Aad niet, want hij werkt dag en nacht in zijn bedrijf aan de mooiste verhuur en installatie opdrachten.

Het aannemen van grote, ingewikkelde en soms belangrijke klussen vergt een hoge kwaliteit en goed doordachte voorraad luidsprekers, versterkers, mixers en alles wat nodig is om een professioneel podium te bouwen.
“100% tevredenheid van de klant is altijd mijn doel. Regelmatig stapt er na afloop een spreker, muzikant of opdrachtgever op mij af die zegt “ ik heb nog nooit zulk mooi geluid gehad” of “mijn akoestische gitaar klonk nog nooit zo mooi op een podium”. Daar doe je het voor ”, zegt Aad trots.

In de afgelopen 10 jaar is PE Sound & Light een echt “Harman-house” geworden en zijn zij ook een erkend bedrijf voor andere JBL gebruikers om in te huren.
Aad heeft inmiddels een indrukwekkende lijst met JBL luidsprekers in huis.
Van de compacte SRX712 en gloednieuwe VTX F12 en F15 stagemonitors tot en met de complete lijn VRX 932 & 928. Dit aangevuld met twee Line array systemen VerTec VT4888 en VT4887 met de bijbehorende Custom subs en inmiddels ook de VTX (S28 subs). Versterking komt natuurlijk van de Crown I•Tech HD V-racks. Zelf inhuren, dat hoeft Aad maar zelden, zijn voorraad voorziet in vrijwel 100% van zijn opdrachten.

De keuze voor JBL is niet toevallig, en ook een heel bewuste. Het gaat hem om essentiële zaken: powerhandeling, geluidskwaliteit en duurzaamheid. Deze drie zaken zijn bij JBL absoluut top. Er gaat zelden iets kapot, dus mijn investe-
ring rendeert maximaal. “In al die jaren dat ik nu JBL koop heb ik nog steeds niets weggedaan of verkocht, dat zegt genoeg.”

PE Sound’s laatste aanwinst is de nieuwe Soundcraft Vi2000 digital mixing console. Het is weliswaar de eerste Vi voor PE Sound, maar het team heeft in de afgelopen jaren al veel ervaring met de compactere Si consoles (Compact, Expression en Performer).

“We kunnen lezen en schrijven met deze mixers en je krijgt heel veel terug van de ontwikkelingen die voortvloeien uit de samenwerking die Soundcraft met Studer heeft voor de duurdere Vi consoles.

Martin van Kouwen stelde eerder dit jaar een Vi3000 en een Vi5000 voor een demo beschikbaar. Het was de eerste keer dat Aad met een Vi werkte, maar het Vi (en Si) platform is zo intuïtief en klinkt in de basis al goed, dat wanneer je analoog kan mixen je na 5 minuten op de Vi kan werken en na een kwartier je al een basismix hebt staan.

De keuze viel uiteindelijk op de uiterst compacte Vi2000. Die dezelfde features heeft als de Vi3000, maar dan met 28 faders en op een slechts 115cm breed surface. De nieuwe Soundcraft Vi2000 met onder andere 96 mono inputs to mix, 24 uitgangsbussen en 3D-Vistonics schermen, is een enorme aanwinst voor PE Sound en vult het gat op in de verhuur tussen de kleinere Si consoles en de grote Digidesign console waar Aad een aantal jaren geleden in investeerde. De eerste grote klus staat (op het moment van dit interview) al gepland.

In Naaldwijk vond nl. op 17 september het 8ste Westlandse Korenfestival plaats waar 16 koren aan deelnemen met in totaal zo’n 400 leden.
Een thuiswedstrijd voor PE Sound een klus waar Aad zijn hand niet voor om-
draait. Zeker met zijn zeer professionele verhuurvloot,
“Investeren doe je om er beter van te worden en vooruit te komen en daar slagen we aardig in met behulp van de Harman PRO producten”,
aldus Aad.

Korenfestival Vi2000

Als laatste laat Aad ons weten dat binnenkort zijn bedrijfsnaam zal veranderen in een die beter past bij het hoge kwaliteitsniveau van zijn huidige verhuurvloot en de grote diversiteit in (hoogwaardige) producties. “Enkel Sound & Light is allang niet meer het enige dat wij doen. Vandaar dat wij binnenkort onze naam zullen veranderen in de PE Masters in Audiovisual.”

Audio XL wenst Aad en zijn team veel mooie opdrachten toe en natuurlijk
veel succes met de Soundcraft Vi2000.

 

Details

• Vi2000
• I•Tech V-Rack
• VerTec series
• VTX-F series
• PRX700 series
Nieuwsbrief

België

+32 (0)13 670 890

sales@audioxl.be

Nederland

+31 (0)30 264 4 090

info@audioxl.nl