Aviotech BSS BLU 100


BLU100 het centrale hart in AV installatie Bredeschool

Aviotechis een bedrijf gespecialiseerd in audio visuele oplossingen wat inmiddels 20 jaar bestaat. Gestart vanuit een DJ achtergrond met meer affiniteit met de techniek, heeft het bedrijf de ontwikkeling doorgemaakt van verhuurbedrijf, verkoop aan particulieren en bedrijven. Tien jaar na de oprichting van het bedrijf werd er gekozen voor een drastische koerswijziging. Alle activiteiten werden afgestoten behalve de B2B markt en daarin werd de keuze gemaakt om te gaan voor kwalitatieve oplossingen voor niet deskundige eindgebruikers. Kort gezegd, audio visuele oplossingen waarbij de gebruikerservaring het belangrijkste doel is.

In dat proces had Aviotech al enkele basisscholen voorzien van een mini theater in hun aula voor het verzorgen van de schoolmusical. Daarnaast kon dit worden ingezet als installatie voor vergaderingen, presentatie en filmvertoning. De installatie bestond uit audio, video en verlichting.

 Aviotech System Architect

Groot struikelblok daarbij was de bediening, want een leraar is niet per definitie opgeleid tot AV technicus. In het beste geval trof je op de school een leraar aan die vanuit een hobby geïnteresseerd was. Wij als deskundige verliezen dit snel uit het oog want wat we maken is toch simpel, voor ons ja!

Met de intrede van de i-Pad veranderde ook de wereld van bedienpanelen en touchscreens. Ineens was daar een betaalbare oplossing. Bij het eerst volgende project ben ik gaan strepen in de “ analoge”  bedieningsonderdelen en heb dit vervangen door een i-Pad met een BLU100. Wat schetste mijn verbazing, dit was niet eens duurder.

Inmiddels zijn er drie projecten op die manier gerealiseerd, waarbij de gebruikers erg enthousiast zijn. De insteek is dat voor een eenvoudige presentatie, niet meer nodig is dan een i-Pad, draadloze microfoon en een laptop of tablet voor de presentatie. Geen flightcases voor de dag halen, multikabels uitrollen enz.

 Aviotech System Architect II

 

De BLU100 is het centrale hart in het systeem, natuurlijk voor het audio, maar belangrijker nog voor de aansturing van alle componenten in het systeem. Via RS-232 wordt de projector aangestuurd, het videoscherm via een relaiskaart wat via ethernet opdrachten krijgt van de BLU100. Daarnaast wordt over ethernet ook de lichtcontroller (Cuecore van Visual productions) aangestuurd via het UDP protocol.

In eerste instantie heb ik dat geprogrammeerd met London Architect en System Architect. Inmiddels zijn de systemen geüpdatet en programmeer ik dat met Audio Architect, wat als belangrijkste voordeel heeft dat alles in één programma zit, dit vergroot het overzicht.

 Aviotech i-Pad System Architect

Wat niet uit het oog mag worden verloren is het budget. Het blijft een school en geen professioneel theater, ondanks dat hebben we toch gekozen voor betrouwbare producten. Zo gebruiken we versterkers uit het Crown XLS programma met luidsprekers van JBL uit de JRX lijn.

Op het i-pad scherm is het motto “minder=meer”. Alleen de knoppen die vaak gebruikt worden zijn zichtbaar. Zoals een fader voor het volume en een mute knop per kanaal. Toonregeling, gain en pan regelaars worden niet getoond. Dankzij het toepassen van de “leveler” is een gain regelaar compleet overbodig en kan de gebruiker een microfoon of een Cd speler aansluiten op de ingang. De leveler zorgt dat het goed komt, al was ik daar pas van overtuigd nadat ik dat zelf getest had. Ik hoor audio techneuten al roepen en de toonregeling dan? Mijn ervaring is dat mensen die ons vak niet verstaan, ieder knopje willen uitproberen zonder te beseffen wat de functie of consequentie is of in de stress schieten vanwege het aantal knopjes. Dat kan alleen maar tot problemen leiden en als we kiezen voor een goede installatie, gerelateerd naar het doel, dan voldoet deze oplossing ruimschoots.

 Aviotech Crown XLS Series

Inmiddels heb ik dezelfde toepassing gemaakt in mijn spreekkamer, waarbij ik ook een Apple TV heb toegevoegd wat het gebruikersgemak verder vergroot. Het vertonen van filmpjes, presentatie of complete speelfilms kan geheel draadloos geschieden zonder hik ups of andere problemen.

Natuurlijk gaat het programmeren niet altijd vlekkeloos en updates van een i-Pad, firmware of software is nooit zonder risico. Daarbij moet ik zeggen dat de support van Thijs Dullaart of zelfs de fabrikanten als een prettige ervaring is blijven hangen.

 

 

Details

• BLU100
• System Architect
• XLS series
• JRX series
Nieuwsbrief

België

+32 (0)13 670 890

sales@audioxl.be

Nederland

+31 (0)30 264 4 090

info@audioxl.nl